پروستات غده ای است به اندازه گردو که در زیر مثانه مردان قرار داد و وظیفه آن تولید ترشحات منی است.این ترشحات وظیفه تغذیه اسپرم ها را بر عهده دارند که به بیان دقیقتر تقریبا 30 درصد مایع منی از ترشحات پروستاتی تشکیل میشود.
3 بیماری عمده در کمین غده پروستات :
بسته به نقطهی شروع سرطان پروستات به انواع گوناگونی تقسیم میشود. در بیش از ۹۵ درصد موارد، این سرطان از سلولهای داخل غده شروع میشود که به آن آدنوکارسینوما میگویند. بر این اساس وقتی از سرطان پروستات میگوییم منظور همین نوع است. خوشبختانه سرطان پروستات رشدی بسیار آهسته دارد. البته در غدهی پروستات بسیاری از مردان سلولهای سرطانی یافت میشود، اما بیشتر آنها در اثر کهولت سن میمیرند و نه از سرطان پروستات. در اتوپسیهای زیادی که از غدهی پروستات مردان (پس از مرگ آنها) انجام دادند، نتیجه گرفتند که ۸۰ درصد از مردان در دههی هشتم یا نهم عمرشان سرطان پروستات داشتهاند، اما هرگز تشخیص داده نشده و به دلایل دیگری از دنیا رفتهاند.
تقریبا در غدهی پروستات 30% از مردان پنجاه ساله این نوع سرطان وجود دارد. اما در بیشتر موارد سلولهای تغییر شکل یافته سر جایشان میمانند و پخش نمیشوند. اگر این سلولها به نقطههای دیگر غدهی پروستات نفوذ کنند، بسته به شمار این سلولها درجهی سرطان (Grade) تغییر میکند. درجهی پایین آن کم و بیش طبیعی بهشمار میرود و برایش کاری انجام نمیشود.
مرحله بندی میزان مهاجرت سلولهای سرطان پروستات به اندام و بافت های اطراف را مشخص می کند و به انتخاب بهترین درمان بیماری کمک می نماید:
مرحله۱ هنوز سرطان در مراحل ابتدایی است و از پروستات خارج نشده است.
مرحله۲ سرطان کمی پیشرفته است ، اما هنوز محدود به پروستات است.
مرحله۳ سرطان به بافت های اطراف منتشر شده است.
مرحله ۴: سرطان به غدد لنفاوی اطراف ، بافت ها و اندامهای نزدیک : مثانه و مقعد ؛ و اندامهای دور : ریه و استخوان متاستاز (مهاجرت) کرده است.
دلیال ابتلا به این بیماری ناشناخته است. اما عواملی وجود دارد که خطر ابتلا به این بیماری را بالا میبرد که عبارتند از:
1.افزایش سن
اکثر موارد سرطان پروستات در افراد مسن اتفاق میافتد.
2.ژنتیک و سابقه خانوادگی
اگر پدر یا برادر شما در سنین زیر 60 سال مبتلا به این بیماری شود؛ شانس ابتلا به سرطان پروستات در شما بسیار افزایش مییابد.
3.نژاد
این بیماری در نژاد انسان های ساکن قاره آفریقا شایعتر از ساکنین قاره آسیا است.
4.رژیم غذایی
رژیم غذایی که حاوی چربی بالا باشد و مصرف میوه و سبزیها در آن کم باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات را بالا میبرد.
5.تماس با کادمیوم